Kızlık Zarı Nedir?

Kızlık zarı olarak bilinen şey, vajinanın girişinde bulunan ince bir doku parçasıdır ve Latince adı 'hymen'dir. Kalınlığı kişiden kişiye ve zamanla değişebilir. Yeni doğan kızlarda, kızlık zarı genellikle vajinal açıklığın etrafında halka şeklinde bir zar olarak görülürken, daha sonraki yaşamda tipik olarak açıklığın sadece alt kısmını kaplar. Bu ince zar, kadınlarda vajinal açıklığı kısmen kapatır. Elastik ve fibröz dokudan oluşur ve şekil ve kalınlık bakımından değişebilir. Bu zar tipik olarak adet kanının vajinadan dışarı akmasına izin veren küçük bir açıklığa sahiptir.

Fiziksel aktivite veya tampon kullanımı gibi çeşitli nedenlerle bu zarın yırtılabileceğini veya gerilebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, kızlık zarının varlığı veya yokluğu, cinsel aktivite veya bekaret için güvenilir bir gösterge değildir. Ayrıca, tüm kadınların bir bu zar ile doğmadığını ve kızlık zarının görünümü ve şeklinin kişiden kişiye büyük ölçüde değişebileceğini not etmek gerekir. 

Geçmişte, kızlık zarının varlığı veya yokluğu genellikle bekaret göstergesiydi. Bugün de hala bazı kültürlerde, kızlık zarı olarak bilinen şeyin önemli olduğu kabul edilir ve kültürel veya dini uygulamalara konu olabilir. Bu tarz kültürel uygulamaların yol açabileceği cinsellik ve toplumsal cinsiyetle ilgili mit ve yanlış kanıları gündeme getirmek önemlidir. Kadınlarda vajinal açıklığı kısmen kapatan ince bir zar olan hymen ile ilgili yanılgılardan en yaygın olan birkaç tanesini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür; 

  • İlk ilişkide kızlık zarı yırtılır: En büyük yanılgılardan biri de bu zarın ilk ilişkide hep yırtılması veya kanamasıdır. Ancak bu her zaman böyle değildir çünkü fiziksel aktivite veya tampon kullanımı gibi çeşitli nedenlerle kızlık zarı gerilebilir veya yırtılabilir.
  • Kızlık zarı bekâreti belirleyebilir: Bir başka yanılgı da bu zarın varlığı veya yokluğunun kişinin bakire olup olmadığını belirleyebileceğidir. Ancak bu doğru değildir çünkü bu zar çeşitli nedenlerle yırtılabilir veya gerilebilir ve bazı kişiler bu zara sahip olmadan doğabilir.
  • İlk ilişkide kızlık zarı her zaman ağrıya neden olur: Pek çok insan ilk ilişkide bu zarın her zaman ağrıya neden olduğuna inanır, ancak bu her zaman doğru değildir. İlk ilişki sırasında ağrı, uyarılma veya kayganlık eksikliği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
  • Kızlık zarı geri çıkabilir: Bu zarın yırtılması veya gerilmesi durumunda tekrar büyüyeceğine dair yaygın bir inanış vardır ancak bu doğru değildir. Kızlık zarı bir kez yırtıldığında yeniden büyüyemez veya orijinal durumuna geri dönemez.

İlk Seks Yaptığınızda Ne Olur?

İlk kez seks yapma deneyimi, kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte, insanların yaşayabileceği bazı ortak fiziksel ve duygusal deneyimler vardır. Kızlık zarı yırtılması belirtileri arasında fiziksel olarak, Hymen veya vajinal duvarların gerilmesi nedeniyle ilk cinsel ilişki sırasında bir miktar rahatsızlık veya ağrı olabilir. Bu, bol miktarda kayganlaştırıcı kullanarak ve işleri yavaşlatarak hafifletilebilir. Kızlık zarı neden kanamaz, sorusu ise sıklıkla karşılaşılan sorulardan biridir. Hymen esnek ve ince ise kanama yaşanmayabileceği gibi yine çok kalın ve kapalı bir yapıya sahip olduğunda da kızlık zarı kanaması olmayabilir. 

Duygusal olarak, ilk kez seks, heyecan, sinirlilik ve savunmasızlık gibi bir dizi duyguyla birlikte gelen büyük bir kilometre taşı olabilir. Her iki partnerin de ne istedikleri ve rahat oldukları konusunda hemfikir olduklarından emin olmak ve deneyim boyunca açık bir şekilde iletişim kurmak önemlidir. İlk kez sevişirken hissetmenin doğru ya da yanlış bir yolu olmadığını ve bir dizi duyguya sahip olmanın tamamen normal olduğunu belirtmekte fayda var. Kendi rahatınıza ve esenliğinize öncelik vermeniz ve rızaya dayalı ve güvenli cinsel uygulamalar yaptığınızdan emin olmanız önemlidir.

Kızlık Zarı Neye Benziyor?

Bu zarın görünümü kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir ve nasıl göründüğü hakkında genellemeler yapmak zordur. Bu zar vajinal açıklığı kısmen kaplayan ince bir zardır ve görünümü genetik, yaş, hormonal değişiklikler ve fiziksel aktivite gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

Bazı kişilerde bu zar çok zor farkedilebilir veya hiç olmayabilir. Diğerlerinde daha belirgin ve görünür olabilir. Kızlık zarı yapısı şekil, boyut ve kalınlıklarda olabilir ve vajinal kanal içinde farklı derinliklerde yer alabilir. Kızlık zarı nasıl görünür, sorusunun cevabı ise kişiden kişiye değişebilir. Bazı yaygın kızlık zarı türleri şunlardır:

  • Crescentic: vajinal açıklığın sadece küçük bir bölümünü kaplayan küçük hilal şeklinde bir zar.
  • Halka şeklindeki: tüm vajinal açıklığı kaplayan dairesel veya halka şeklinde bir zar. 
  • Bölmeli: vajinal açıklığı iki küçük açıklığa bölen bir doku bandına sahip zar.
  • Deliksiz: Vajinal açıklığı tamamen kaplayan, adet kanının veya diğer sıvıların geçmesini imkansız hale getiren bir zar.

Kızlık zarı gözle görünür mü, diye merak edenler içinse sorusunun cevabı net bir şekilde şöyle açıklanabilir: Çoğu durumda, kızlık zarı vajinal kanalın içinde yer aldığından çıplak gözle görülmez.

Kızlık Zarı Yırtıldığında Acıyor Mu?

Bu zarın yırtılması veya gerilmesi, vajinası olan bazı kişilerin ağrı veya rahatsızlık duymasına neden olabilir, ancak bu hissi herkes yaşamaz. Ağrı miktarı kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir ve bu zarın kalınlığı ve esnekliği, uyarılma ve gevşeme düzeyi, kayganlık miktarı ve cinsel aktivitenin yumuşaklığı gibi faktörlere bağlı olabilir. Peki kızlık zarı yırtılırsa ne olur? 

Bu zar gerildiğinde veya yırtıldığında ağrı veya kanama yaşamadığını ve bazı kişilerin zarının yırtıldığının farkında bile olmayabileceğini not etmek önemlidir. Cinsel aktivite sırasında ağrıya vajinal kuruluk, enfeksiyon veya tıbbi bir durum gibi başka faktörler de neden olabilir, bu nedenle cinsel aktivite sırasında sürekli ağrı veya rahatsızlık hissederseniz tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kızlık zarı ne kadar içerde, şeklinde bir soru içinse, zar vulvayı rahim ağzına bağlayan tüp benzeri geçit olan vajinal kanalın girişinde bulunur şeklinde bir yanıt verilebilir. Bu zar tipik olarak vajinal açıklığın sadece bir kısmını kaplar ve girişin hemen içinde, genellikle vajinal kanalın ilk birkaç santimetresi içinde bulunsa da kızlık zarı kaç cm içeride gibi bir sorunun yanıtı kişiden kişiye değişebilir. Kesin ve net bir rakam verilemeyeceğinin de altını çizebiliriz. 

Bu zarın yeri ve görünümünün kişiden kişiye büyük ölçüde değişebileceğini de belirtmekte fayda var. Bazı kişilerde bu zarın daha belirgin ve vajinal kanalın daha derininde yer alırken, bazılarında ise zar zor farkedilebilir veya hiç olmayabilir. Ek olarak, fiziksel egzersiz, tampon kullanımı ve hatta sadece normal günlük hareketler dahil olmak üzere çeşitli aktiviteler sırasında kızlık zarı gerilebilir veya yırtılabilir, bu da görünümünü ve yerini etkileyebilir. 

Cinsel aktivite sırasında ağrı veya rahatsızlıktan endişe ediyorsanız, partnerinizle açık açık konuşmalısınız. Net ve dürüst bir şekilde iletişim kurmanız önem taşır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında bol miktarda kayganlaştırıcı kullanmanız, uyarılmayı artırmak için ön sevişme yapmanız, rahatlamanıza yardımcı olur. Bununla birlikte farklı pozisyon ya da aktiviteler denemek de iyi gelebilir. 

Kızlık Zarı Herkeste Bulunur mu?

Vajinası olan herkesin kızlık zarı olmayabilir. Bu zar, vajinası olan bazı kişilerde vajinal açıklığı kısmen kapatan ince bir zardır ancak görünümü ve varlığı kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı kişilerde çok az fark edilen veya hiç olmayan bir zar olabilirken, bazılarında daha belirgin bir zar olabilir.

Bu zarın varlığının ya da yokluğunun bir kişinin cinsel deneyimini veya aktivitesini belirlemediğini ve kişinin kızlık zarı statüsünden bağımsız olarak rıza, iletişim ve güvenli seks uygulamalarına öncelik vermesinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Bu zar, genital anatominin normal bir parçasıdır, ancak cinsel aktivite veya deneyimin güvenilir bir göstergesi değildir. Kızlık zarı kanaması ne kadar sürer, sorusunun cevabı da kişiden kişiye değişebilir. Bu zar kanamasının süresi kişiden kişiye değişebilir ve bazı durumlarda hiç kanama olmayabilir. Zar gerildiğinde veya yırtıldığında, vajinası olan bazı kişilerde birkaç damladan daha önemli bir miktara kadar değişebilen az miktarda kanama olabilir.

Kanamada tipik olarak zarın üzerinde bulunan küçük kan damarlarının kırılmasından kaynaklanır ve birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Kanama miktarı, zarın kalınlığı ve esnekliği, uyarılma ve gevşeme düzeyi, yağlama miktarı ve cinsel aktivitenin yumuşaklığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Vajinası olan herkesin kızlık zarı gerildiğinde veya yırtıldığında kanama yaşamadığını ve bazı kişilerin bu zarın etkilendiğinin farkında bile olmayabileceğini not etmek önemlidir. Cinsel aktivite sırasında kanamaya vajinal kuruluk, enfeksiyon veya tıbbi bir durum gibi başka faktörler de neden olabilir, bu nedenle cinsel aktivite sırasında sürekli kanama veya rahatsızlık yaşarsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.

Bu zar gerildikten veya yırtıldıktan sonra kanama yaşarsanız, bölgeyi temiz tutmaya özen göstermeniz ve ped gibi uygun hijyen ürünlerini kullanmanız önemlidir. Partnerinizle yaşadığınız herhangi bir rahatsızlık veya kanama hakkında açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmanız ve işleri sizin için rahat olan bir hızda almanız da önemlidir.

BENZER İÇERİKLER

Mastürbasyona Dair Bilmek İstediğiniz Her Şey

  Siz sordunuz, biz cevapladık: İşte mastürbasyona dair kapsamlı bir rehber... Küresel bir salgın var, arkadaşlarımız...
DEVAMINI OKUYUN

Erkekler İçin Mastürbasyon Tüyoları

Covid 19 salgını nedeniyle muhtemelen evde her zamankinden daha fazla vakit geçiriyorsunuz. Evde yapacak hiçbir şey ...
DEVAMINI OKUYUN